ALLURE

ALLURE

Eirik Zeiner-Henriksen om utstillingen

What is the meaning of the name Porsche? spør babynames.com seg selv. The name Porsche is primarily a gender-neutral name of German origin that means Offering.

Hva som trakk han inn mot Porsche-forhandleren den dagen vet han ikke, men det var en dragning han aldri hadde kjent på før. Om det var de myke og buede formene, det trollbindende emblemet, den behagelig nedtonede, nederlandske trancemusikken, eller lukten av CHANEL ALLURE HOMME SPORT, som ble sterkere og sterkere for hvert steg han nærmet seg forretningens ivrigste forhandler. «Frihetens tiltrekning». «The invigorating composition of ALLURE HOMME SPORT embodies the man of action who seeks to push his limits». Panamera, Cayenne, eller 911. Det var en nokså kort prosess, men han rakk å be spesifikt om å få avinstallert antikollisjonssystemet. «Aaaah, alt vår praktfulle logo vil få oppleve», frydet selgeren seg med mens han gned seg i hendene, vel vitende om at denne eventyrlystne herremannen var den rette.

 

Brukne negler og knust glass overalt. Hva lokket den 18-år gamle Nikki Catsouras inn i farens Porsche 911 Carrera (selve symbolet på hans suksess som eiendomsmegler) den oktoberdagen i Orange County i 2006? Like etter en kranglete lunsj med familien forsvant hun kronglete ut av oppkjørselen. Du kan jo gjette selv hvilket nummer faren ringte. Samtidig som han ble satt på vent hos nødetatene dundret Nikki i 160 km/t rett inn i den glatte betongen på en bomstasjon langs veien, som en morbid form for betaling. En ofring om du vil, der «Nikki» ble til «Porschejenta».

I en av Theodor Kittelsens tegninger har nøkken tatt form som en hvit og elegant hest som står majestetisk ved bredden av et lite tjern. Nøkken gjør ofte det når den skal ut blant folk, eller inn til Porschecenteret i byen, der den stadig traver rundt. I et annet av Kittelsens verk stuper hesten i fullt firsprang ned i tjernet. På ryggen har den med sine hestekrefter lokket opp en gutt som den galopperende geleider ned i underverdenen. Det minner i det hele tatt litt om hvordan arbeidene til Emil Finnerud ofte fungerer. Gjennom skinnende objekter og logoens hypnotiske overflate lokkes man ned i dypet, ned i døden, volden og familietragedien.

Med Allure går Finnerud videre inn i tematikken han arbeidet med i Death Drive, som ble vist på Noplace i Oslo i 2019 og på biennalen BIENALSUR i Buenos Aires i 2021. Der Death Drive i større grad tok for seg selve kollisjonen, farten og selvmordet, dreier Allure seg mer mot den den estetiske forlokkelsen, og spekulerer inn i de uforklarlige kreftene som suger en inn i rusen, eksessen, nytelsen og selvdestruksjonen; nøkken som perfeksjonert industridesign og tysk ingeniørkunst.

 

Kunstneren

Emil Finnerud (f. 1983, Oslo) er utdannet i Fine Art fra London Metropolitan University. Utstillingen på KÖSK blir Finneruds trettende separatutstilling. Nylige separatutstillinger inkluderer blant annet K4, Noplace og LYNX. Installasjonene og arbeidene hans er blitt inkludert under biennalen BienalSur ved Nasjonalmuseet for dekorativ kunst i Buenos Aires, grafikktriennalen ved Kumu Kunstmuseum i Tallinn, og Tegnebiennalen i Oslo. Han han også deltatt på gruppeutstillinger i Tokyo, Osaka, Berlin og London.