Elements of Deep Pink and Berlin Blue

Elements of Deep Pink and Berlin Blue

Elna Hagemann om utstillingen

I den mørkeste tida på lenge, der brun politikk og svarte kriger fargelegger verden, trengte vi noe dypt rosa og berlinerblått.

Store norske leksikon: Rosa symboliserer følsomhet, men også manglende realitetsorientering. Blått symboliserer stabilitet, men også indre ro eller stillstand.

Gi meg et rom hvor jeg kan ta med alt alvoret og bli møtt med følsomhet. Et sted hvor tanker om kaos og konflikt overvinnes av stabil indre stillstand. Og ikke minst; gi meg noen øyeblikk av total mangel på realitetsorientering! 

Kanskje er det et eskapistisk og egoistisk ønske, men allikevel ganske nødvendig. I arbeidene til Ingunn Skogholt og Anders Kjellesvik er det rom for øyeblikk av fortapelse i noe som er alvorlig, men på samme tid åpent og omsorgsfullt. Det inviteres inn i indre, rotete rom og ut i frosne blå landskap; begge deler med en visuell lekenhet og styrke som gir klarhet og varme til trøtte tanker og kalde kropper.

Begge kunstnerne jobber abstrakt med lag på lag av materialer og farger som skaper lag på lag av både overflater og mening. Og det og noe rogivende og tilfredsstillende i bare å lese om, se på og forstå hvilke metoder og teknikker disse to kunstnerne benytter seg av:

Kjellesvik og Skogholt tar i sine collager utgangspunkt i eget fotografisk materiale som de bearbeider videre. Kjellesvik jobber i sine bilder med rastrering, som overføres til lerret gjennom pigmenttrykk. I maleriene hans bearbeides lerretene gjennom monotypi (manuelt press, plast og plexiplater), airbrush og påføring av akrylfarge, pigmenter og bindemiddel.

For Skogholt fungerer produksjonen av collager som et avbrekk for å jobbe mer spontant og intuitivt i periodene mellom hver store billedvev hun lager. Vevene er laget i ull, lin, bomull og syntetisk materiale og produsert i uendelige timer av ro og stillstand. Så, som et ankerpunkt i denne utstillingen, henger den blå veven “Elements of Passion 2". Eller, henger den kanskje der som en banner, et rop uten ord, etter det tålmodige pågangsmotet vi alle trenger nå.

 

Kunstnerne 

Ingunn Skogholt (f. 1952) jobber hovedsakelig med billedvev og collage. Hun er utdannet ved SHKS, Oslo, Royal College of Art i London, Edinburgh College of Art og Kunstakademiet i Bratislava. Ingunn Skogholt har holdt separatutstillinger ved blant annet Galleri K, Kunstnerforbundet og CC Gallery i London. Hun har også deltatt på en rekke gruppeutstillinger i inn- og utland, blant annet til sammen ti ganger på Høstutstillingen. Hun har produsert en rekke verk for det offentlige rom, som ved Oslo og Hamar tinghus og i Regjeringskvartalet. Kunstverkene hennes er kjøpt inn av flere anerkjente samlinger som Nasjonalmuseet, UiO, Equinor, NRK og en rekke andre offentlige og private samlinger.

Anders Kjellesvik (f.1980 Stord)er utdannet fra Kunsthøgskolen i Bergen, Kunstakademiet i Helsinki og Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Kjellesvik sin kunstneriske praksis er tverrfaglig og inkluderer teknikker som maleri, grafikk, tegning og skulptur, i tillegg til performative og sosiale prosjekter. Siden 2004 har Kjellesvik vært del av kunstnerduoen aiPotu sammen med Andreas Siqueland; et performativt og skulpturelt samarbeid. Kjellesvik har hatt stilt ut og gjennomført prosjekter ved blant annet Bergen Kunsthall, Haugesund Billedgalleri, Hordaland Kunstsenter, Palais de Tokyo, Sydney Biennalen 2008, Malmø Kunstmuseum og er representert av Galerie Michael Janssen, Berlin. Han har deltatt på en rekke nasjonale utstillinger, blant annet Skulpturbiennalen, Høstutstillingen, Vestlandsutstillingen, Norsk Tegnebiennale i flere anledninger. Han har også gjennomført en rekke offentlige kunstprosjekter, og er innkjøpt av flere samlinger.