Vært her før

Vært her før

Ida Frisch om utstillingen

Vi vil alltid huske, glemme, trekke fra, legge til. Lukten av noens halsgrop, skyvedører som er vanskelige å åpne, knirkeparkett i leiligheter i andre byer, antallet kvisthull i panelet på en vegg. Hvilke rom blir til i dét vi skaper et minne, og hvordan skaper rommene vi beveger oss i, minnene våre?

Det er nesten umulig å fjerne minner fra lokasjon, og motsatt. Det er som de klistrer seg til hverandre, som nyforelska mennesker, eller som barn til moren sin. Vegger hvor man har lent seg mot i det man blir forlatt, skoger man har gått seg vill i, sofaen hvor man har mottatt dødsbudskap. De vil for alltid bli vegger av sorg, skoger av håp og tåreflekkede sofatrekk.

Noen har glemt veien hjem. Noen har glemt navnet sitt. Noen har glemt hele barndommen sin. Noen prøver å glemme.

Nicolay Aamodt gir oss tilgang til minnenes landskap. Lag på lag med litt herfra, litt derfra, fragmenter av noe som kanskje stemmer, eller noe som ble omskrevet på veien. Noe vi så vidt kan huske, glippe, og så huske igjen. Noe så vidt synlig bak en gardin, noe som lukkes bak en dør, en bit av et papir som ligger igjen utenfor. Et tegn kanskje, noe vi glemte at vi husket. Eller tilgang til en annens historie, gjennom nesten hemmelige tegn og symboler.

Verkene er en prosess, eller en dialog, eller en huskeliste, eller noe midt i mellom. Kanskje et forsøk på å male dager fra en mistet tid. Noe har jo blitt igjen, en lukt, kanskje brød, eller kaviar, eller en farge, kanskje lakserosa, eller en følelse, kanskje fingrene over tapetet i stua, eller knærne mot parketten. En lukket tidskapsel, som kan bli tilgjengelig gjennom de stadig foranderlige verkene. Så må man bare lære seg å stoppe i tide – ramme inn bildene og se på hva man har mistet av tid. Eller fått av liv.

 

Nicolay Aamodt (f.1978) bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet ved Academy of Art College, San Francisco (2002). Han inngår i en rekke private og offentlige samlinger, og har tidligere stilt ut på blant annet Høstutstillingen, Ålesund Kunstforening, LNM, Stolper+Friends Gallery, Hos Arne og KÖSK.