USIKKERKUNSTJENTE

USIKKERKUNSTJENTE

USIKKERKUNSTJENTE

03.05.24 - 02.06.24

  

USIKKERKUNSTJENTE vil forsøke å samle trådene til de avdøde … både parkett og picasso … fostere på glass blant smuss og sterling … signalposter i glødende neon, som lyset i enden av en fontarell under en hjerneblødning … etterlatt av en evighet som ikke lenger angår oss.

USIKKERKUNSTJENTE er her prisgitt dødsboets oppfinnelsesrikdom … dødsfallets lange skygge som evig livsvitne … Hvite kistelokk og sengelaken etset av kaldsvette … visere i klokker på vei
mot sin siste midnatt … Dødsvisjoner på veggen laget på ungdomsskolen og blafrende blomsterenger gjort om til forseglede ritualer, sprikende i mønsteret som blodslinjene til sprengte øyekar. Verkenes sammenheng blir bestemt ut fra løsøre … sammenhengene skal males og veves fram i skinnet fra en bårehuslykt på atelieret … visjonene sett gjennom hybelkaninenes vinkler … navnet, nå viktigere enn noen gang … de Fem Stadiene av Sorg er nå Undertegnedes juridiske medsammensvorne … 

USIKKERKUNSTJENTES utfordring innebærer her i å anvende det u-arv-bare … det man ikke har ønsket å få igjen … en picassoparafrasering fra grunnskolen blir et ladet førstemøte mellom etheren og det verdslige … i den andres død har man plutselig arvet sin egen barndom! Betydningen av den avdøde har på automatisk vis blitt overført til objektet, som en sarkofag med kun den døde som gravgave. Dødens sterke farge … trukket og blødd gjennom nipsets blasse egenfarge …. det pulserende vesenaktige mørke i det fargeløse rommet som står igjen. 


Tekst av Anders Brenno

USIKKERKUNSTJENTE er en kunstnerduo bestående av Alexandra Jegerstedt (f.1986, Trondheim) og Iben Isabell Krogsgaard (f. 1993, Arendal). De har begge utdannelse fra Kunstakademiet i Bergen (MA) og Trondheim (BA) og har samarbeidet siden 2018. Tidligere separatutstillinger som USIKKERKUNSTJENTE inkluderer LNM (2023), Trøndelag Senter for samtidskunst (2022), Kongsberg Kunstforening (2022), Telemark Kunstsenter (2021) og Van Etten (2021) og gruppe-utstillinger ved blant annet HULIAS (2023), KÖSK (2022), Trøndelagsutstillingen (2019) og Høstutstillingen (2018).